Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Κοπή πίτας Πολιτιστικού Συλλόγου "η Πρόοδος".


Το περασμένο Σάββατο (31/01/2012) πραγματοποιήθηκε η κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου «η Πρόοδος», και προσωπικά δεν θα μπορούσα να λείψω μιας και ο εν λόγω Σύλλογος κοσμεί τη γειτονιά που μεγάλωσα, όλα αυτά τα χρόνια που θυμάμαι τον εαυτό μου (Κορυτσάς 33 Λιούμη, Αιγάλεω) και αποτελεί για μένα και τους συνδημότες μου, διαχρονική πηγή κουλτούρας και πολιτισμού. Ο Σύλλογος μάλιστα, αποτελεί έναν από τους ιστορικότερους της ευρύτερης περιοχής αφού η  ίδρυσή του χρονολογείται γύρω στο 1948!

Ας δούμε μερικά βίντεο και φωτογραφίες από τη συγκεκριμένη εκδήλωση, αφού από την πλευρά μας ευχηθούμε στα μέλη και στο Δ.Σ. του συλλόγου Χρόνια Πολλά και Δημιουργικά!







Λίγα ιστορικά στοιχεία για το σύλλογο:

Ο δεύτερος παγκόσμιος είχε τελειώσει και μερικοί κάτοικοι του Λιούμη-Αιγάλεω αποφασίζουν να ιδρύσουν το σύλλογο για τις ανάγκες τους.Ξεκινά διαρκείς χρονοβόρους αγώνες και καταφέρνει να «φέρει» στη συνοικία δύο παροχές νερού που αργότερα μετέφεραν το νερό στα σπίτια οι νερουλάδες. Γίνεται κατασταλτικός παράγοντας για την ηλεκτροδότηση της περιοχής, την ασφαλτόστρωση των δρόμων Έβρου-Κορυτσάς ,την απομάκρυνση του πυριτιδοποιείου που βρισκόταν στο άλσος του Αιγάλεω και τέλος με την συμμετοχή των κατοίκων χτίζει ένα πρόχειρο εκκλησάκι την τωρινή Αγία Τριάδα στη θέση του νεκροταφείου του Μπαρουτάδικου μέρος στο οποίο θάβονταν όσοι εργάτες έχαναν τη ζωή τους από το εργοστάσιο.Τα χρόνια περνούν με εκδηλώσεις, διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις στα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα της πόλης. Φτάνουμε στο 1967 όπου η χούντα κλείνει το σύλλογο και κατάσχει τα έγγραφα και τα οικονομικά του συλλόγου. Μετά τη ρήξη της χούντας γύρω στο 1975 ο σύλλογος παίρνει πάλι σάρκα και οστά και πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις των κατοίκων για τη δημιουργία αποχέτευσης και όμβριων υδάτων, τη σηματοδότηση των δρόμων, την κατασκευή της πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και τη δεντροφύτευση των δρόμων. Αρχίζουν στη συνέχεια οι ενέργειες για την εύρεση στέγης του συλλόγου. Αποφασίζεται λοιπόν από το τότε διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο το Γιάννη Κότσα η ανέγερση ενός δωματίου και αργότερα το χτίσιμο του υπάρχοντα κτιρίου σε προσφερόμενο οικόπεδο, με εθελοντική εργασία οικοδόμων-κατοίκων και του μηχανικού Βασίλη Ζαφείρη. Γύρω στο 1976-1980 γίνονται συγκεντρώσεις και ομιλίες για την Ειρήνη, στέλνεται χρηματική και υλική βοήθεια στις χώρες του τρίτου κόσμου, δημιουργείται δανειστική βιβλιοθήκη. Το 1980 ιδρύεται το τμήμα Ζωγραφικής που υπάρχει ακόμα και σήμερα με την ακατάπαυστη προσφορά του Μάκη Κουμάτου ο οποίος έχει προσφέρει οικιοθελώς τις γνώσεις του ακόμα και στους πιο γνωστούς συνοικιακούς ζωγράφους μας. Το 1984 ιδρύονται τα τμήματα των παραδοσιακών χορών και το τμήμα Ελληνορωμαϊκής Πάλης κατακτώντας πολλές διακρίσεις και τίτλους. Μέχρι το 1992 περίπου Οργανώνονται εκδηλώσεις ποικίλων θεμάτων, όπως : εορτασμός πολυτεχνείου, παιδικά φεστιβάλ, Καραγκιόζης, εκθέσεις ζωγραφικής, γυμναστικές επιδείξεις, προβολή ταινιών, έκθεση κεντημάτων, ποδηλατοδρομίες, θεατρικές παραστάσεις, δημοτικοί χοροί, εκθέσεις βιβλίου. Το 1994 ιδρύεται το τμήμα ρυθμική γυμναστικής κάνοντας εκδηλώσεις στο τέλος της χρονιάς. Γίνονται γραπτές καταγγελίες για την εξαθλίωση του πολιτισμού από τα ΜΜΕ και για την αποπομπή της ελληνικής γλώσσας από το κοινοβούλιο. Το 1995 διακρίνεται ένας αθλητής στην Πάλη στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Από το 1996-2004 ο Σύλλογος αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα και οι δραστηριότητες και οι κινητοποιήσεις του περιορίζονται. Το τμήμα πάλης διαλύεται γύρω στο 2005 παρά την επιτυχία του. Από το 2005 ως σήμερα γίνονται συνεχείς προσπάθειες για τη λειτουργία του. Καθώς στόχος του είναι να δίνει υγιείς διεξόδους στους νέους και τα παιδιά στη δύσκολη εποχή που ζούμε!

Πηγή ιστορικών στοιχείων: Πολιτιστικός Σύλλογος «η Πρόοδος».

1 σχόλιο:

  1. Σας ευχαριστούμε πραγματικά πολύ για το πλούσιο υλικό και για το μικρό αφιέρωμα σας.
    Εκ μέρους του Δ.Σ.

    Παπαγεωργίου Νίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή