Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει η γη με ζωγραφιά.



Η Nasa μέσω του δορυφόρου «Suomi NPP» συλλαμβάνει εικόνες κατά την περίοδο των διακοπών της Γης από το διάστημα. Η NASA χρησιμοποίησε τον δορυφόρο για να συγκρίνει  τις εκπομπές του φωτός από τις μεγάλες πόλεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη κατά τη διάρκεια του έτους. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πόλεις έχουν σημαντικά αυξημένη φωτεινότητα κατά τη διάρκεια μεγάλων εορτών όπως των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και του Ραμαζανιού (στη Μέση Ανατολή).



Γύρω από πολλές μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ ή της Ευρώπης, τα νυχτερινά φώτα λάμπουν 20 έως 50 τοις εκατό πιο έντονα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όταν εκείνα συγκρίνονται με τη φωτεινή απόδοση τους κατά το υπόλοιπο του έτους, όπως φαίνεται από τα δορυφορικά δεδομένα. 





Επιπροσθέτως, κάτι παρόμοιο παρατηρείται σε ορισμένες πόλεις της Μέσης Ανατολής, όπου τα νυχτερινά φώτα λάμπουν περισσότερο από το 50 τοις εκατό κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, σε σύγκριση με την «φωτεινότητα» στο υπόλοιπο του έτους.




Και μην θεωρείτε ότι όλη αυτή η προσπάθεια απεικόνισης είναι μία εύκολη διαδικασία, πραγματοποιώντας απλά λήψεις εικόνων από το διάστημα. Η συγκεκριμένη λήψη στοιχείων για τη φωτεινότητα των περιοχών της γης κατά τη διάρκεια μεγάλων θρησκευτικών εορτών απαιτεί  ένα εξελιγμένο αλγόριθμο, που αναπτύχθηκε στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA στο Greenbelt (Maryland), η οποία φιλτράρει το φως του φεγγαριού, τα σύννεφα και τα αιωρούμενα σωματίδια, προκειμένου να απομονωθούν τα φώτα της πόλης σε καθημερινή βάση. Τα στοιχεία από αυτόν τον αλγόριθμο παρέχουν υψηλής ποιότητας δορυφορικές πληροφορίες για την έξοδο του φωτός σε όλο τον κόσμο, επιτρέποντας στους επιστήμονες να παρακολουθούν πότε - και πόσο «λαμπρά» - οι άνθρωποι φωτίζουν τα βράδια τους. 

Καλές γιορτές,



[Ελεύθερη μετάφραση] - Πηγές: nasa.gov/, Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών - Φωτοερμηνεία & Τηλεπισκόπηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου