Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Η «Κεντροδεξιά» του Καραμανλή είναι ο απώτερος στόχος.



Διπλό άνοιγμα, προς την κεντροδεξιά του Κώστα Καραμανλή και προς τις... Βρυξέλλες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σηματοδοτεί η «έκπληξη» Τσίπρα - Καμμένου και η επιλογή Παυλόπουλου ως υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παρ’ ότι το όνομα του πρώην υπουργού της κυβέρνησης Καραμανλή είχε ακουστεί και γραφτεί - ως αουτσάιντερ πάντοτε - ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε με την ανακοίνωση του στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, διαλύοντας την σχεδόν... απόλυτη «βεβαιότητα» ότι είχε κλειδώσει η υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Παρασκήνιο με Αβραμόπουλο

Οι πληροφορίες, τόσο από την Αθήνα όσο και από τις Βρυξέλλες, λένε ότι ο κ. Αβραμόπουλος είχε λάβει αρκούντως ισχυρές διαβεβαιώσεις πως θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και είχε υπάρξει μάλιστα και επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό πριν από λίγες ημέρες. Ωστόσο, η τελική κίνηση Τσίπρα δεν είναι άσχετη με το θερμό διαπραγματευτικό σκηνικό των τελευταίων 24ώρων στην Ευρώπη και είχε διπλή στόχευση: Αφ' ενός να σταλεί ένα μήνυμα «συμμαχίας» προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την ώρα που ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί στο παρασκήνιο προς εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στην ελληνική κρίση, και αφ’ ετέρου, στο εσωτερικό πεδίο, να «διεμβολίσει» τον χώρο της συντηρητικής παράταξης με μια επιλογή ξεκάθαρα «καραμανλική».

Η ισχύς του Κώστα Καραμανλή

Βέβαια ο υποψήφιος (και σίγουρος ότι θα εκλεγεί) Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ενημερώσει τηλεφωνικά τον Κ. Καραμανλή αμέσως μόλις του έγινε η πρόταση απ’ τον πρωθυπουργό, λίγο πριν αυτός ξεκινήσει την ομιλία του στην Κ.Ο. Ήταν ο πρώτος (και μόνος) που ενημέρωσε. Άλλωστε η σχέση τους είναι πολύχρονη, διαχρονική, στενή. Ο νέος Πρόεδρος ήταν εκ των στενότερων συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού, την περίοδο της πρωθυπουργίας του. Η σχέση τους βέβαια χρονολογείται απ’ την περίοδο που ο Πρ. Παυλόπουλος ήταν επικεφαλής του νομικού γραφείου του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αμέσως μετά την ομιλία Τσίπρα ο νέος Πρόεδρος επισκέφτηκε τον Κ. Καραμανλή, στην Παναγή Κυριακού. Η συνάντησή τους ήταν, όπως μάθαμε, πάρα πολύ φορτισμένη, αγκαλιάσ
τηκαν και δάκρυσαν και οι δυο. Στη συνέχεια μίλησαν. Θυμήθηκαν, σκέφτηκαν στιγμές της πολύχρονης φιλίας τους, συγκινήθηκαν. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι ο Κ. Καραμανλής όταν αρνήθηκε με ευγένεια την πρόταση Τσίπρα να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συζητήσεις που είχε με τον Πρ. Παυλόπουλο του έλεγε «εσύ.. Προκόπη θα ήσουν ιδανικός για Πρόεδρος».
 
Ο κ. Τσίπρας στη Βουλή

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε στη βουλή πως: «Η ευρύτερη πολιτική συναίνεση είναι απαραίτητη και η επιλογή δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την συγκυρία. Ακούστηκαν προτάσεις πολλές. Άκουσα την εύλογη πρόταση για εκλογή αριστερού Προέδρου της Δημοκρατίας, προφανώς όχι με αυξημένη πλειοψηφία. Η πρόταση είναι εύλογη, δεν υπήρξε ποτέ αριστερός Πρόεδρος, σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα. Όμως η αριστερά δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική, συνέχισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι η Αριστερά δεν διεκδικούσε τα αξιώματα για τον εαυτό της. Χρειαζόμαστε έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας που να χαίρει ευρύτατης αποδοχής τόσο στην κοινωνία όσο και στην Βουλή των Ελλήνων που θα κληθεί αύριο να τον εκλέξει.» 

Η Διαδικασία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας 

Δεδομένων των ανακοινώσεων των τριών κομμάτων για στήριξη στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου, αναμένεται να συγκεντρώσει άνετα τη σχετική πλειοψηφία (149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 76 της ΝΔ και 13 των ΑΝΕΛ, σύνολο 238). Στο απίθανο ενδεχόμενο που δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία των 180, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος εκείνος που συγκεντρώνει 151 ψήφους.

Στην περίπτωση που ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και εκλέγεται Πρόεδρος εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα είναι επίσης ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, τον οποίο προτείνουν Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να ψηφίσει «παρών» ανεξαρτήτως προσώπου.

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει δεκτός από τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εν όψει και της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την Ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα (19:30). Σημειώνεται ότι με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, στην ψηφοφορία που θα είναι ονομαστική φανερή οι βουλευτές θα δηλώνουν το όνομα του προτεινόμενου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα που προτιμούν ή θα δηλώνουν «παρών». Ψήφος «κατά» ή «όχι» δεν προβλέπεται στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε επίσης και αιτιολόγηση της ψήφου. Αμέσως μετά την ψηφοφορία, αναμένεται η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής του Προεδρείου της Βουλής, να μεταβεί στον χώρο που θα υποδείξει ο εκλεγείς ώστε να του ανακοινώσει το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο εκλεγόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναλαμβάνει την άσκηση των καθηκόντων του από την επομένη της ημέρας που λήγει η θητεία του απερχόμενου Προέδρου.




Πηγές: www.in.gr, www.newsbomb.gr, http://www.protothema.gr.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου