Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Καλή η ρητορεία, αλλά τώρα, ήρθε η ώρα της αλήθειας.


Ένα εξαιρετικό άρθρο, που αποτυπώνει με απλότητα αλλά συνάμα και αποτελεσματικότητα, τη νέα πραγματικότητα όπως ξεδιπλώνεται τόσο για την Κυβέρνηση, όσο και για τον Ελληνικό λαό, είναι αυτό του Άρη Τόλιου (δημοσιογράφος) , το οποίο σας συστήνω να το αναγνώσετε:


«Συμπαθής ο Γιαν(ν)ης, συμπαθέστατη όμως η αλήθεια. Σε τέσσερις μήνες θα έχουμε μνημόνιο κι ας το λέμε φενάκη, αντίσταση στις αγορές ή ιδρυτική πράξη για την αλλαγή στην Ευρώπη. Θα έχουμε επίσης τρόικα, κανονική, με τα τεχνικά της κλιμάκια, τις πιέσεις, τους ασφυκτικούς ελέγχους, τις επισκέψεις στα γραφεία των υπουργών κι ας τη λέμε «θεσμό». Τον Ιούνιο, πάντως, θα είμαστε σε κανονικό πρόγραμμα ώστε να ενταχθούμε στις ρυθμίσεις Ντράγκι γιατί ο Ιούλιος φέρνει υψηλές θερμοκρασίες και καταστροφικές πιέσεις. 

Ήταν μια καλή, ανακουφιστική απόφαση. Τώρα, όμως, αρχίζουν τα δύσκολα. Δυσκολότερα από το Παρίσι. Γιατί κάναμε πολλά βήματα πίσω μετά την άστοχη προσφυγή στις κάλπες, έχουν ξεφύγει τα έσοδα, υποχωρεί η ανάπτυξη, έχουμε εκροές από τις τράπεζες, στεγνώνουν τα αποθεματικά στα ασφαλιστικά ταμεία. Όλα αυτά θα είναι στο τραπέζι των συζητήσεων με τα ισοδύναμα να πηγαινοέρχονται από τους «θεσμούς». 


Από τη στιγμή που κ. Βαρουφάκης έβαλε την υπογραφή του σε μία και μόνο φρασούλα: «το χρέος είναι βιώσιμο», ξεκίνησε η πραγματική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ από προεκλογική επαναστατική δύναμη σε κανονική κυβέρνηση. Τους λόγους μπορείτε να τους διαβάσετε σε άπειρα άρθρα του για το ελληνικό χρέος. Αυτή η υπογραφή αποτελεί προγραμματική και ιδεολογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα.

Όσοι, πάντως, ανησυχούν ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει πρόγραμμα κάνουν λάθος. Θα είναι πλήρες, κοστολογημένο, συγκροτημένο, επώδυνο και δεσμευτικό. Περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις, τομές στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, τη δημόσια διοίκηση, την υγεία, το μέτωπο της διαφθοράς. Ενδεχομένως να τα ονομάζουμε κάπως διαφορετικά (χρειαζόμαστε έναν ευφυή γλωσσοπλάστη), αλλά αυτά θα είναι.

Ο πρωθυπουργός, σε μια συγκινητική συνέντευξη στο Stern, ζήτησε ανοικτοκαρδία από τους δανειστές. «Δώστε μας έξι μήνες και θα δείτε μια άλλη Ελλάδα». Πήρε τέσσερις. Επιτυχία. Η συνέντευξη αυτή ήταν καταπληκτική. Επιβεβαίωση των επικοινωνιακών χαρισμάτων του. Λίγες ώρες αργότερα ανακοινώνεται ότι επικεφαλής της εκστρατείας για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας θα είναι ο κ. Δ. Τσουκαλάς του ενός εκατομμύριου. Αν δεν είμαστε σε τόσο τραγική κατάσταση, θα έλεγα ότι ο ο κ. Τσίπρας έχει (και) βαθιά αίσθηση του χιούμορ, ένα απολαυστικό σαρκασμό (σχεδόν χλευασμό…), με την αρχαιοελληνική εκδοχή του.

Ήταν, πάντως, μια ακόμη κίνηση, που επιβεβαιώνει ότι η κυβερνητική μηχανή έχει μπροστά της τιτάνια προσπάθεια, αλλά και σοβαρά κατασκευαστικά λάθη. Πολλά  πρόσωπα, που θα κληθούν να θέσουν σε κίνηση έναν βαρύ γραφειοκρατικό μηχανισμό και μια οικονομία σε κώμα, εκτός από απειρία (τεχνοκρατική και διοικητική) κουβαλάνε μεγάλα πολιτικά θέματα. Είναι σε κόντρα ρόλο. Κάθε υπογραφή τους θα είναι μετεωρίτης, που θα τραντάζει τον ιδεολογικό τους πλανήτη.

Κάτι ακόμη βαρύτερο. Κατασκευάστηκε μια κυβέρνηση για πόλεμο με τους Γερμανούς, να το κάνουμε «Κούγκι». Είδαμε μάλιστα και την κυνική πλευρά της αριστεράς, τη συνεργασία της με τους ΑΝΕΛ. «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και σκίζει τα μνημόνια». Και άντε να αγιάσει ο κ. Πάνος Καμμένος. Για ποιον σκοπό όμως; Γιατί τα μνημόνια μόλις τα υπογράψαμε…»



Πηγή: www.protagon.gr | Άρης Τόλιος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου