Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Πόλη του μέλλοντος: Όμορφες ιδέες από ένα τολμηρό project.




Μιας και νοιαζόμαστε για την πόλη μας. Την πόλη που μεγαλώσαμε, ζούμε, δραστηριοποιούμαστε και αγαπάμε. Καλό είναι εκτός από την καλόπιστη (πάντα) κριτική που ασκούμε σε φορείς ή διοικήσεις, να προτείνουμε. Το παρόν άρθρο, μπορεί δυνητικά να αποτελέσει πηγή πλούτου προτάσεων. Δεν είναι απαραίτητο, κάποιος να το απορρίψει εξ’ αρχής ως μη υλοποιήσιμο ως δαπανηρό, αλλά μπορεί ωστόσο να αντλήσει ιδέες και να τις προσαρμόσει στην Ελληνική πραγματικότητα. Ας ανοίξουμε το νου μας, λοιπόν και ας γυρίσουμε την πλάτη μας στη μίζερη καθημερινότητα ( ξέρετε εσείς: τρόικα, θεσμοί, Μέρκελ κλπ) :


 
Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Vincent Callebaut έχει επινοήσει αυτό το σχέδιο που θα μετασχηματίσει τις στρατιωτικές περιοχές της Ρώμης σε ένα αυτάρκες αστικό οικοσύστημα. Η ιδέα αυτή έχει προϋπολογισμό 270 εκατομμύρια ευρώ και εκτείνεται σε 86.000τ.μ. Η «Città della scienza», ή η «πόλη της επιστήμης», όπως ονομάζεται ενθαρρύνει την προώθηση του αειφόρου σχεδιασμού, μεταφορών χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τοπίο και έργο τέχνης είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, ενώ στην πρόταση του Callebaut, η περιοχή καλύπτεται από βρώσιμα φυτά που θα καλλιεργούνται βιολογικά. Στέγες και μπαλκόνια θα γίνουν οι νέοι λόγοι μιας πράσινης πόλης, ενώ με τα περιβόλια και τους κήπους των τροφίμων, δημιουργούνται οι πρωτογενείς δομές που κυριαρχούν στο χώρο. Η περιοχή βρίσκεται στα βόρεια της πόλης και θεωρείται ζωτικής σημασίας στην διαδικασία της συνεχούς αναγέννησής της. 




Σημεία άξια της προσοχής μας από το συγκεκριμένο project 

Η αρχιτεκτονική τοπίου του συγκεκριμένου έργου, έχει ως σκοπό στην επίτευξη των ακόλουθων πράσινων χαρακτηριστικών:
  • Ανάκτηση των όμβριων υδάτων για την άρδευση των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων πρασίνου,
  • Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών και  εγχώρια παραγωγή ζεστού νερού από ηλιακούς θερμοσίφωνες και σωληνώσεις,
  •  Έλεγχος του μικροκλίματος σε δημόσιους χώρους (ηλιακό φως και σκιά),
  •   Έλεγχος στην παραγωγή αλλά και την επεξεργασία των αστικών στερεών αποβλήτων με επί τόπια ανακύκλωση προς παραγωγή βιομάζας,
  • Ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, και τέλος
  • Συσκευές φωτισμού με ενσωματωμένες «μικρό-τουρμπίνες» αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας.




Ολοκληρώνοντας να σημειωθεί πως απώτερος στόχος του εγχειρήματος είναι ο μεγάλος δημόσιος χώρος που δημιουργείται να πετύχει μια δυναμική ανάμειξη των κοινωνικών τάξεων και να προωθήσει το αίτημα της αστικής συνδεσιμότητας μεταξύ των διαφορετικών ταυτοτήτων της περιφέρειας της Ρώμης.





Πηγές: Ιδία επεξεργασία, www.lifo.gr – Αργυρώ Μποζώνη,  http://www.designboom.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου