Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Από τη Μικρά Ασία στο Αιγάλεω. Ένα «καταφύγιο μνήμης».

Με απόλυτη επιτυχία και παρουσία πλήθος κόσμου, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (24.05.2015)  στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης η παρουσίαση του λευκώματος «Μικρασιατών Ίχνη-Από τη Μικρά Ασία στο Αιγάλεω». 

Την εκδήλωση της παρουσίασης του λευκώματος, την «άνοιξε» η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες» κα. Νίνα Τσιναρίδου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Δημήτρης Μπίρμπας, ο  Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Ακρόπολης κ. Δημήτριος Παντερμαλής, ο πρώην Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Γιάννης Μυστακόπουλος και η  Περιφερειάρχης Αττικής, κα. Ρένα Δούρου (γραπτώς, λόγω της παρουσίας της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ την ίδια ώρα). 



Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν: η κα. Άννα Λυδάκη - Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο κ. Μανώλης Κωστίδης – Δημοσιογράφος και φυσικά οι συγγραφείς του βιβλίου Αθηνά Δασκαλάκη και ο Γιάννης Κουτούλιας. Το συντονισμό της όλης εκδήλωσης ανέλαβε η Μάγδα Καραμανόγλου.




Η αίθουσα ήταν πλημμυρισμένη από συγκίνηση,  νοσταλγία, θύμηση και η συναισθηματική φόρτιση ήταν χαραγμένη στα πρόσωπα όλων των παρευρισκόμενων και ιδιαίτερα στους δημιουργούς του λευκώματος που με μεράκι και αγάπη «δώσανε» μία σπουδαία μάχη στο πλευρό της «μνήμης», ενάντια στη «λήθη».




Αξίζει να αναφέρουμε τέλος, πως ιδιαίτερα συγκινημένη βρήκαμε και τη συνδημότισσα μας κα. Μαρία Βαμβακοπούλου, συγγραφέας του βιβλίου «ΑΙΓΑΛΕΩ, οι δρόμοι της προσφυγιάς», που αποτέλεσε την αφετηρία (2012) σε αυτή την αέναη μάχη της διαφύλαξης ιστορικών αναφορών και μαρτυριών των προσφύγων από τις «αλησμόνητες πατρίδες»  με τελικό προορισμό τη φιλόξενη πόλη μας.


Υ.Γ.: Να ευχηθώ το λεύκωμα να είναι «καλοτάξιδο» και στους φίλους μου Αθηνά και Γιάννη να είναι πάντοτε μαχητικοί και δημιουργικοί, όπως τους έχω γνωρίσει και τους καμαρώνω. Πάντα νοιώθω ιδιαίτερη τιμή όταν παρευρίσκομαι σε εκδηλώσεις ή πρωτοβουλίες του  Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες» για αυτό θα ήθελα να συγχαρώ το σύνολο του Δ.Σ. και ιδιαιτέρως την κα. Νίνα Τσιναρίδου.



Με εκτίμηση,


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου