Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Η ισότητα των φύλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η περίπτωση της Ελλάδας.

Με αφορμή τις εκδηλώσεις του Δήμου Αιγάλεω με θέμα την ισότητα των δύο φύλων, ας παρουσιάσουμε την κατάσταση που επικρατεί τόσο σε Εθνικό, αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με τη βοήθεια του Δείκτη Ισότητας. 

Κατ' αρχήν ας δούμε τι είναι αυτός ο δείκτης. Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων, λοιπόν,  είναι μια μοναδική μέθοδος μέτρησης που παρουσιάζει την πολυπλοκότητα της ισότητας των φύλων με φιλικό προς τον χρήστη και εύληπτο τρόπο. Αναπτύχθηκε με βάση το πλαίσιο πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνδράμει τους αρμόδιους φορείς στη διαχρονική παρακολούθηση της προόδου στον τομέα της ισότητας των φύλων σε ολόκληρη την ΕΕ. 

Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων αποτελείται από έξι βασικούς τομείς (εργασία, χρήματα, γνώση, χρόνος, εξουσία και υγεία) και δύο περιφερειακούς τομείς (ανισότητες σε διάφορους τομείς και βία). Ο υπολογισμός υπήρξε αποτέλεσμα συνδυασμού δια- φόρων δεικτών για τα φύλα σε έναν ενιαίο συνοπτικό δείκτη. Ο δείκτης βαθμολογεί τα κράτη μέλη βάσει βαθμολογικής κλίμακας που κυμαίνεται από το 1 (απόλυτη ανισότητα) έως το 100 (πλήρης ισότητα). Δεν μετρά απλώς το έμφυλο χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά λαμβάνει επίσης υπόψη τις συνθήκες κάθε χώρας και τα διάφορα επίπεδα επιδόσεων των κρατών μελών σε διάφορους τομείς. Η υψηλή συνολική βαθμολογία αντανακλά, αφενός, την ύπαρξη μικρού έμφυλου χάσματος (ή την έλλειψη χάσματος) και, αφετέρου, τις εν γένει ικανοποιητικές συνθήκες για το σύνολο του πληθυσμού (π.χ. το υψηλό ποσοστό απασχόλησης τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών).

Ο Δείκτης επί της ουσίας αποτελείται από έξι (6) κύριους τομείς: Εργασία, εξουσία, χρήματα, χρόνος, υγεία και γνώση. 


Οι έξι προαναφερθέντες τομείς, συνθέτουν προφανώς τον Δείκτη της Ισότητας των Φύλων. 
Ας δούμε λοιπόν, τον Δείκτη ως προς τη συνιστώσα της εργασίας και τον συνολικό Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το έτος 2017. 



Η Ελλάδα, καθώς φαίνεται βρέθηκε στην προ-τελευταία θέση με βαθμολογία 64,2. Είναι εμφανές πως χώρες με περισσότερα ανεπτυγμένα κράτη πρόνοιας καταφέρνουν θεαματικά καλύτερα αποτελέσματα στο πεδίο της ισότητας των φύλων. 


Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 ο Μέσος Όρος (Μ.Ο.) του Δείκτη ισότητας των φύλων βαθμολογήθηκε με 66,2, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στη τελευταία θέση με σκορ 50,0! [μην ξεχνάμε πως ο δείκτης βαθμολογεί τα κράτη μέλη βάσει βαθμολογικής κλίμακας που κυμαίνεται από το 1 (απόλυτη ανισότητα) έως το 100 (πλήρης ισότητα)]. Όλα τα κράτη της Νότιας Ευρώπης εμφανίζουν χαμηλή βαθμολογία με εξαίρεση την Ισπανία. 

Φυσικά μόνο τυχαίο δεν είναι ότι όλα τα κράτη που υστερούν έχουν υποστεί ακραία μέτρα λιτότητας. 

Ως εκ τούτου είναι αναγκαίο, όλα τα κράτη μέλη, αλλά κυρίως η Ελλάδα που μας αφορά περισσότερο, σε συνεργασία με τους φορείς ισότητας, να εφαρμόσει πλήρως την υφιστάμενη νομοθεσία για την ισότητα των φύλων και να ενθαρρύνει τους ρυθμιστικούς φορείς να επιδείξουν προσοχή στο θέμα της παρουσίας και της ανέλιξης των γυναικών καθώς και η Ε.Ε. να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να διεξάγουν τακτικές αξιολογήσεις των προαναφερθέντων τομέων και να αναπτύξουν, αν αυτό δεν έχει ήδη γίνει, νομοθεσία η οποία θα επικεντρώνεται στον επιδιωκόμενο στόχο. 





Πηγές: Εuroparl, Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, EIGE και socialpolicy.gr










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου