Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Έφτασε επιτέλους η ώρα; |Στα χέρια του ΣΔΟΕ το CD με 54.000 Έλληνες με καταθέσεις στο εξωτερικό



Θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η δραστηριότητα των τελευταίων ημερών του Υπουργείου Οικονομικών αφού λίγες ημέρες πριν η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) μεταβίβασε CD στο ΣΔΟΕ το οποίο περιέχει κατάλογο με τα ονόματα και τους Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου 54.000 Ελλήνων, οι οποίοι απέστειλαν εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό, από το 2009 έως το 2011. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται φαίνεται πως τα συνολικά κεφάλαια που έφυγαν στο εξωτερικό τη συγκεκριμένη τριετία υπερβαίνουν τα 20 δισ. Ευρώ (!!!).
Στόχος του ΣΔΟΕ είναι να αρχίσει αμέσως η επεξεργασία των στοιχείων, για να διαπιστωθεί ποιοι -απ' όσους περιλαμβάνονται στον κατάλογο- φυγάδευσαν στο εξωτερικό «μαύρο» χρήμα, ήτοι κεφάλαια προερχόμενα από αδήλωτα εισοδήματα, ή και «βρώμικο» χρήμα, δηλαδή έσοδα από παράνομες δραστηριότητες (φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, ληστείες, μίζες, κ.λπ.)

Ενέργειες που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί «εχθές» ώστε να αποτελούσαν βασικό χτύπημα στη φοροδιαφυγή και να είχαν απαλύνει τον πόνο των μέτρων 11,5 δις ευρώ που θα σαρώσουν την κοινωνία μας το αμέσως προσεχές διάστημα, δυστυχώς βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.
Το θέμα είναι πολύ σημαντικό διότι εκτός του ότι αγγίζει όλους μας ξεχωριστά ως πολίτες αυτής της χώρας, αγγίζει και την τοπική αυτοδιοίκηση αφού λόγω της ραγδαίας μείωσης των κονδυλίων προς αυτήν, δε δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να υλοποιήσουν σημαντικές λειτουργίες της κοινωνικής πρόνοιας που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στους έντονα δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΕ, οι πόροι για την αυτοδιοίκηση έχουν μειωθεί κατά 60% την τελευταία τριετία. 

Ας ελπίσουμε λοιπόν πως σύντομα οι θετικές ενέργειες του Υπουργείου Οικονομικών θα καταλήξουν άμεσα σε συγκεκριμένα αποτελέσματα δημιουργώντας παράλληλα ένα δραστικό ολοκληρωμένο μηχανισμό εντοπισμού της φοροδιαφυγής για να σταματήσει επιτέλους η «οικονομική αιμορραγία» των εισοδηματικών μικρών και μεσαίων στρωμάτων της πατρίδας μας, δίνοντας παράλληλα ανάσες στη Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να ασκήσει τις αρμοδιότητές της επαρκώς. 

Πηγή: Ιδία επεξεργασία και Real News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου